Созопол - Природа и Плажове

В Созопол има два основни плажа - Централният плаж в Стария град и Харманите в Новия град. Престоят на тях е безплатен. Ако искате обаче да ползвате плажен чадър или шезлонг, цената е 3 лева на ден. Ако не желаете да се възползвате от тези удобства, добре е да заемете място, встрани от тях, където плажът е безплатен. По ивицата има плажни спасители - ако вълните са прекалено големи и флагът е червен, ще ви помолят да не влизате в морето. Разрешено е печенето на слънце по монокини, но нудисти не се допускат. Около плажовете са разположени голям брой малки ресторантчета и заведения.

Друго много красиво място за посещение са Скалистите плажове около Стария град. Там няма пясък, но някои от скалите са равни и удобни, а между тях има малки басейнчета, където водата е достатъчно дълбока за плуване. Забавно е и катеренето по тях. Там няма много туристи, тъй като те предпочитат пясъчните плажове, но можете често да срещнете художници, скициращи това невероятно и романтично място.

Красиви плажове има и в близост до Созопол - плажът Дюни (известен с уникалните си пясъчни дюни) и плажът Златна рибка (предпочитан от сърфистите и къмпингуващите).

Пристанищата на Созопол - използват се за транспорт на пътници и товари и организиране на пътувания. Основното пристанище има места за 7 кораба. Забележителни със своята гледка са яхтеното пристанище и кейовете с рибарски лодки.

В близост до града са разположени няколко природни резервата, защитени територии и интересни туристически забележителности.

Остров Св. Иван се намира на 2 км северно от Стария град. Той е най-големият остров в българските териториални води и на него е разположен сонарен фар, сочещ пътя към Бургаския залив. Някога (преди 6 века), островът е приютявал огромен храмов комплекс, наречен "Св. Богородица", а по-късно преименуван на "Св. Йоан Предтеча". Можете да стигнете до там, като се качите на лодка от Стария град на Созопол. Водите около този остров съхраняват уникален подводен природен феномен, известен като каменната гора.

На не повече от 10 км южно от Созопол са разположени природните резервати "Река Ропотамо" и "Аркутино", известни с водните си лилии и лонгозни гори (с лиани). Защитената местност "Колокита" се намира между Райския залив и къмпинг "Каваците". Тя очарова с комбинация от живописни пейзажи, крайбрежни скали, фиорди и морска акватория.